Čisti in zdravi zobje

Facebook Twitter Pinterest

Verjetno se v večini strinjate, da spada k lepoti tudi lep nasmeh. Meni je med najpomembnejšimi, saj to opazim med prvim, poleg oči in rok. Ne predstavljam si bolj odbijajoče stvari, kot če so sogovornikovi zobje polni oblog. Moj interes pri takšni osebi se zaključi v eni minuti, pa naj si bo to na osebni ali pa poslovni ravni. Vsekakor meni lep nasmeh ne pomeni, da morajo biti zobje snežno beli in vsi v ravni vrsti, pač pa, da so čisti. Kot za vse ostalo, velja tudi za zobe, da imamo eni boljše, drugi slabše, kar je genetsko pogojeno in na to ne moremo kaj dosti vplivati, večino zobnih bolezni pa lahko preprečimo s pravilnim čiščenjem. Sama sem od nekdaj zelo dobro skrbela za svoje zobe. Vedno sem se učila pravilnega ščetkanja, uporabljala kvalitetne zobne ščetke, zobne paste brez belilnega učinka – to mi je bilo rečeno že v rani mladosti, da škodijo moji sklenini. Moja otroška zobozdravnica, h kateri hodim še danes, me je naučila pravilnega ščetkanja, zobe umivam 2x dnevno, redno jih nitkam, takoj, ko so prišle na tržišče sonične zobne ščetke, sem vložila veliko denarja v le-to, saj je takrat veljala za pravo revolucijo čišenja zob. Pod črto, za svoje zobe skrbim bolj kot povprečni Janez. Kljub temu, da redno pri čiščenju zob uporabljam vse našteto, me je povsem šokiralo dejstvo, da najbolj ključnega dela zob sploh ne očistim. Dela, kjer se začne večina zobnih bolezni. Pa vi?

CURAPROX Ultra Soft 5460

Ali ste vedeli, da ima zob pet površin in da z zobno ščetko očistimo le tri? Da 30% površin ne moremo očistiti z ničemer drugim, kot z medzobnimi ščetkami? Da, če bi pravilno čistili zobe, bi jih imeli za celo življenje?

Medzobne ščetke

Ta podatek z medzobnimi ščetkami me je zelo presenetil, saj sem bila prepričana, da svoje zobe čistim odlično. S testom, ko sem po svojem popolnem čiščenju (ščetkanje + zobna nitka) uporabila še medzobno ščetko in prepričanjem, da na njej ne bo nič, sem si na žalost potrdila, da svojih zob ne čistim dobro. Nekaj dejstev, ki jim morate vedeti in upam, da tudi sami začnete z uporabo že danes, če tega še ne počnete. Nekaj dejstev, ki jim morate vedeti in upam, da tudi sami začnete z uporabo že danes, če tega še ne počnete.

Zakaj medzobne ščetke?

  • ker ima vsak zob pet površin, z zobno ščetko pa očistiš le tri
  • ker se vnetje dlesni in karies najpogosteje pojavita v medzobnem prostoru
  • ker so vaši zobje le z uporabo zobne ščetke in medzobnih ščetk 100% čisti

To ni reklama, to je dejstvo! Zakaj so medzobne ščetke Curaprox najboljše?

Medzobne ščetke so različnih dimenzij, saj imamo med zobmi različno prostora. Jaz uporabljam najmanj dve debelini, debelejšo za zadnje zobe in tanjšo za sprednje z manjšimi medzobnimi prostori.

Bile so prve, s katerimi sem se srečala, poleg teh sem preizkusila še vsaj tri druge znamke podobnega cenovnega razreda, vendar niso bile niti pribljižek. S trdimi kovinskimi žicami ali celo plastičnimi, so ob prvi uporabi poškodovale moje dlesni in nekvalitetno očistile medzobne prostore. Vse tri konkurente sem uporabila samo za en medzobni prostor in jih vrgla v smeti, saj so bile prej škodljive kot koristne.

Pri Curaproxovih je žično jedro narejeno iz kirurškega jekla, zato ne povrzoča nobenih alergij in je zelo primerno za uprabo. Je tanko, gibljivo in vzdržljivo, zato se lepo prilega medzobnemu prostoru in pri tem zmanjša možnost poškodb. Če se ukrivi, ga zlahka poravnamo. Ščetine so izjemno mehke, tanke, dolge in goste. Zadržijo maksimalno količino oblog. Z njihovo redno uporabo lahko preprečimo nastajanje kariesa v medzobnem prostoru, gingvitisa in periodontitisa. Čisto vse, kar v potisku skozi odprtino zajamejo, tudi prenesejo s seboj ven, ko povlečemo ščetko iz medzobja. To me je resnično pozitivno preseneča.

Potrebno za popolno čiščenje zob: Zobna ščetka, medzobne ščetke, čopasta zobna ščetka in zobna nitka.

Moj nasvet pri uprabi medzobnih ščetk

S časom postane rutina, ki jo imaš opravljeno v parih minutah. Vse kar moraš vedeti je, da je  najboljša velikost medzobne ščetke tista, ki gre ravno za las med vaše zobe.  Ne smete jo potiskati na silo, vendar, bolj kot zapolni medzobni prostor, več oblog odstrani. Meni je najtežji dostop do medzobnega prostora čisto zadnjih zgornjih zob, na desni strani celo lažje dostopam z notranje. Ščetko vedno potisnite samo enkrat not in ven, ne delajte ponavljajočih gibov. Ščetko med uprabo vedno splahnem, na koncu pa jo umijem in razkužim z alkoholom, ter pokrijem s priloženim pokrovčkom. Dlesni ne smejo krvaveti, mogoče se to zgodi enkrat ali dvakrat na začetku in ko še nimamo pravega občutka in vstavimo ščetko nerodno, načeloma krvavitev ne sme biti. V kolikor vam dlesni pogosto ali vedno krvavijo, je to pokazatelj bolezenskega stanja ali pa uporabljate neprimerno velikost medzobnih ščetk. Sama medzobne prostore ščetkam vsak drugi dan, saj se mi dnevno ne nabere toliko oblog.

Zobna nitka in čopasta zobna ščetka

Nujna ščetka za čiščenje posameznega zoba in roba dlesni. Čopasta ščetka.

Tudi ti dve imata svoj namen in nobena ni nadomestljiva. Zobna nitka očisti medzobne prostore, kamor medzobna ščetka ne more. Pri meni je to prva tretjina zoba in tukaj se mi najpogosteje zataknejo kakšne nitke ananasa ali mesa. Verjetno veste o čem govorim.

Čopasta zobna ščetka pa je zelo pomembna pri čiščenju roba dlesni in tudi, česar klasična ščetka ne opravi dovolj precizno. To ščetko uporabljam zelo pogosto, saj obloge ob dlesnih sicer ostanejo. Izjemna je tudi pri čiščenju najbolj skritih kotičkov in težko dostopnih mest, kot so modrostni zobje in nepravilno postavljeni zobje. Prav pride tudi pri ščetkanju globokih brazd na griznih ploskvah kočnikov in pri izraščanju prvih stalnih zobkov – šestic. Pri tej ščetki je pomembno, da ščetkate strogo samo sklenino in ne dlesni, saj je pretrda in lahko povzroči težave.

Sledite mi na Instagramu, kjer v storijih posnamem postopke nege in čiščenja

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.