Razkrivam svojih TOP 11 parfumov

Facebook Twitter Pinterest
Moj prvi.

Nekje od 5. razreda osnovne šole sem zasvojena z dišavami. Moj prvi parfum je bil JOOP! Homme 🙂 Jaaa, moški parfum! Uporabljala sem ga do začetka srednje šole, ko se pri nas še niso dobili. Nikoli ne bom pozabila družinskega izleta v Španijo, ko sva z mami iskali po tamkajšnjih parfumerijah ta vonj, seveda na ženskem oddelku, ker nisem vedela, da je moški. Imela sem v spominu samo vonj in ime. No, to so moji dišeči začetki. Temu Joop-u je sledil Joop Le Bain, Joop All About Eve, potem pa sem preklopila še na druge znamke …veliko njih! Izbrala sem svojih trenutnih TOP 11 dišav, kakih 30 jih je pa še v ozadju in so prav tako moje top dišave, vendar bi bil prispevek predolg, če bi želela vse objaviti. Številka 11 zato, ker jih nisem mogla stlačiti v manjše število lol.

Vonje predstavljam po naključnem vrstnem redu.

Chanel N.5, Eau Premiere

Sinonim za prafum. Brez 5-ke ni sveta dišav. Za njo moraš dozoreti. Še vedno se jih proda največ na svetu. Najljubši mi je v interpretaciji Eau Premiere.

Mugler, Angel

Prav tako klasika, prvi “gurmanski” vonj, na sceni že od leta 1992.  Sladek, ampak ne osladen. Ima malo moške note, njegov kreator pa je želel ustvariti vonj, ki bi ga spomnil na babičino naročje, katero je dišalo po sveže pečenih piškotih. Več o tem njem najdeš TUKAJ. 

Sisley, Eau du Soir

Izredno intenziven, eleganten, obstoje. Uvrščam ga med sveže. Prestižne note in skrbno izbrana kompozicija ga uvrščata med niche vonje in tudi cena je visoka. En potisk dišave diši več dni. Spominja me na Nemke, ki jih srečaš v kakšni nobel trgovini, v krznenem plašču in dišijo tako, da ti je jasno, da uporabljajo drag in kvaliteten parfum, pa sila klasičen. “Oprostite gospa, kaj pa imate to za en parfum”, bi jo najraje vprašala ali pa jo vprašaš.

Hermes, Jour d’Hermes

Oh …ima podoben vibe kot Sisleyev, le da je še bolj svež in cvetličen ter izredno eleganten. Tudi IZJEMNO obstojen, kar je za sveže vonje redkost. Dišal naj bi po jutranji rosi. Je med mojimi najljubšimi vonji in ni podoben nobenemu drugemu, tudi spominja me ne na noben drug vonj,  je sam svoj pa hkrati preprost. Obožujem Hermes in njihovo zgodovino ter kvaliteto. 

Narciso Rodriguez, for Her

Za njo. Zame. Prav tako cvetlično-mošusen svež, eleganten vonj. Moja fazona. Tudi z njim dobim vedno pohvale, da dišim tako sveže, tako posebno, tako dobro. Ima nekaj podobnih in so mi tudi všeč. Najbolj spominja na cenejšo alternativo Sarah Jessica Parker vonj Lovely, na Guerlainovega Idyle in pa na Tom Fordovega White Patchouli, ki je ravno na poti k meni. 

Guerlain, Shalimar Cologne

Znamka Guerlain mi je najbolj pri srcu. Predvsem zaradi svoje ekskluzivnosti in bogate zgodovine, tudi dišavne zgodovine. Guerlain je ustvarjal vonje prav za svoje muze – močne ženske, katerim so tudi namenjeni. V svoji kolekciji imam (poleg Chanela) največ njihovih dišav, najljubše pa so mi vonji iz družine Shalimar. Zaljubljena sem v interpretacijo Shalimar Cologne, ki je žal ne proizvajajo več. Tudi ostali Shalimarji so dobri. Več o tem vonju najdeš TUKAJ.

Clinique, Aromatics in Black

Črno-Zlate stekleničke skrivajo prav posebne vonje, po katerih največkrat posežem. O tem fenomenu sem spisala zanimiv prispevek, ki ga lahko prebereš TUKAJ. Cliniqueov Aromatics in Black sodi prav tako med niche vonje in bolj nepoznane, kar mi je všeč. Ne maram komercialnih parfumov, po katerih diši vsaka druga ženska. Tale ima pri meni pogosto uporabo. Je začimbno – lesen, balzamičen, topel vonj. Tudi zelo poseben, obstojen, me pa spomni na noto Dior Addict.

Tom Ford, Black Orchid

Poglej, še ena črno-zlata steklenička. Tudi ta je kot noben drug. Ima povsem svojo zgodbo, ki med drugim vključuje, ne boste verjeli, tartufe. Topel, začimben, balzamičen, obstojen, niche vonj. V črno zlatih embalažah načeloma ne najdemo svežih, lahkih vonjev, ampak malce močnejše in markantne.

Givenchy, L’Interdit

Ustvarjen za ikono Audrey Hepburn, v 2018 pa je doživel delno prenovo. To je zadnji vonj, katerega je Hubert de Givenchy še sam podpisal, pred svojo smrtjo. PREPOVEDAN je njegov prevod. Na prvo žogo se s tem vonjem nisva začutila, v drugo pa sva postala nerazdružljiva. Kmalu ga bom porabila in zagotovo ponovila nakup, saj bo postal moja stalnica. Je zelo obstojen in deležen komplimentov, bi ga pa uvrstila med sladek, cvetlični vonj.

Balenciaga, Florabotanica

Še malce diskretne, pudraste svežine. Diskreten pa zelo obstojen. Nežen, nevsiljiv vonj, ki ga lahko nosiš za vse priložnosti. Vidim rahlo podobnost z vonjem Elizabeth Arden 5th Avenue after five. Za ta vonj se ne rabiš extra počutiti, lahko ga nosiš vsak dan, k vsaki opravi, nikoli ne zgrešiš z njim.

Bvlgari, Eau Parfumee au The Rouge

Najboljše prihranim za konec. Mogoče je to moj ALL TIME FAVOURITE, mogoče, čeprav bi to težko rekla. Obožujem Bvlgari dišave. Tale je namenjena zanjo in zanj, ne sodi med pretirano obstojne, diši pa po rdečem čaju in figah. Tako nežna, sveža in malce sladka dišava. Če bi ga prvič povonjali, vam 80% ne bi bil všeč, če bi ga pa vonjali na meni ali čez čas na sebi, pa bi se zaljubili vanj. Tega parfuma sem “prodala” na tone. Nihče ga ni opazil, na meni pa so ga vsi opazili in leteli kupit.

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.