Razlika med naravnimi in mineralnimi olji

Facebook Twitter Pinterest

 

Med sestavinami raznih kozmetičnih preparatov pogosto zasledimo mineralna olja in naravna olja. Oboji imajo svoje prednosti in slabosti, kaj je bolj primerno za potrebe vaše kože pa boste, s pomočjo predstave enih in drugih, presodili sami. 

KAKO NASTANE MINERALNO OLJE?

Mrtve živali in rastline obležijo na dnu morja, kjer jih prekrijeta mivka in blato. Po organski teoriji je nafta nastala iz odmrlih morskih mikroorganizmov in rastlin, ki jih je prekrila plast peska, mulja in blata. Zaradi visokih pritiskov, pomanjkanja zraka in visokih temperatur so iz teh odmrlih organizmov nastale organske spojine. 

Anaerobne bakterije so te organske spojine spreminjale v maščobne kisline, nadaljnji procesi pa so maščobne kisline pretvorili v nafto. Nafta in zemeljski plin sta tako nastala globoko v zemlji in nato po razpokah in prepustnih zemeljskih plasteh prodirala proti površju zemeljske skorje. Zaustavila sta se pod nepropustnimi plastmi raznih kamenin (laporja, skrilavcev ipd.). V zgornjem delu naftno plinskega ležišča se torej nahaja zemeljski plin, v srednjem nafta, v spodnjem pa slana voda.

Mineralna olja so olja, ki jih dobivajo kot stranski proizvod pri destilaciji nafte in jih pogosto uporabljajo v vzdrževanju motornih vozil kot motorna olja, sicer pa tudi v industriji v strojništvu.

Mineralna olja so produkt neobnovljivega materiala, vezanega na sončno energijo pred milijoni let. Nimajo stika z življenjem,  živimi bitji , zato tudi nikoli ne morejo postati ŽARKA. So brez vonja, barve in okusa, različnih konsistenc - tekoča, viskozna, trda (tekoči parafin, vazelin, mikrokristalni vosek). Mineralna olja niso podobna strukturi maščobe v koži, zato jih koža ne more prevzeti, na kožo se namestijo kot plastična vrečka. Stroškovno so zelo dostopna in vedno na razpolago. 

Učinki

Mineralno olje na koži zgradi tanek hidrofobni zaščitni sloj, na tak način se zmanjša izguba vlage skozi kožo. Ne povečuje vsebnosti maščobe v koži, ker ostane na površini. Ne vsebujejo dodatnih snovi za nego kože (ni učinka negovanja kože). So nevtralna in ne vsebujejo učinkovin, ki bi povzročale alergije -> primerna so za ljudi, ki imajo alergije. 

KAKO PA NASTANEJO NARAVNA RASTLINSKA OLJA?

Topli sončni žarki sodelujejo pri rasti rastlin. Rastlinska olja so produkt svetlobe, toplote, in življenja rastline. Kemično gledano so zmes treh maščobnih kislin in glicerina. Zato se imenujejo tudi trigliceridi, ki so identični in zelo podobni maščobnim celicam telesa. Maščobne kisline, ki jih najdemo v rastlinskih oljih, flavonoidi in vitamini delujejo tako, da stabilizirajo in regenerirajo in pomagajo, da se koža sama po sebi regenerira. Tako se podpirajo naravni mehanizmi delovanja kože.

Naravna olja se sintetizirajo globlje in bolj učinkovito kot sintetična. Najboljša so organska, brez kemikalij, pridobljena iz semen, listov, cvetov, sadežev in korenin. Možnih je več načinov pridelave olj: hladno stiskano, parna destilacija, vakuumska ali suha destilacija. Imajo podobno sestavo kot kožni lipidi, zato koži pomagajo graditi lastno bariero. Osnovna olja: sončnično olje, sezamovo olje, mandljevo olje; aktivna olja: šipkovo olje, granatno olje, olje večerne trobentice; maščobna: karitejevo maslo, kakavovo maslo. Imajo vonj, okus in barvo. Obstojnost je odvisna od maščobnih kislin (več kot je nenasičenih maščobnih kislin manj je stabilna, manj je obstojna). Podobno je strukturi maščobe v koži. Razpoložljivost je odvisna od pridelka, letnega časa itd. Občasno so težko pridobljivi, tudi stroškovno so dosti dražji od mineralnih. 

Učinki

Na koži zgradi hidrofobni zaščitni sloj (pol okluzivni efekt). Lahko se integrira v strukturo maščobe v koži, na tak način se poveča vsebnost maščobe v koži (neposredno uravna suho kožo). Lahko povzročajo alergije in iritirajo kožo pri ljudeh, ki so občutljivi na alergene, ki jih vsebujejo.

Rastlinska olja so skladiščena sončna toplota. V sebi shranjujejo svetlobo poletnih žarkov, da preživijo zimo in ponovno zaživijo spomladi. Različne karakteristike olj za vsakega posameznika v določenih letih (sproščanje, masaža, nega, revitalizacija, pomlajevanje, osvežitev)

Uporaba

Nanašanje tanke plasti olja, najbolje na vlažno kožo po prhanju. Izjema so masažna olja, tu je nanašanje na suho kožo, da se ne vpije prehitro. Nekaj kapljic olja obogati losjon za telo ali kremo za roke. Za pripravo prijetne kopeli dodamo žlico olja v vodo. Dodamo lahko skodelico mleka.

Olja Weleda

Sama v hladnejših dneh zelo rada posežem po oljih za telo Weleda. Olja so naravna in zelo kvalitetna. Imajo funkcionalna olja - za nosečnice, proti celulitu, za športnike, masažno olje in lepotna olja - granatno jabolko, sivka, citrus, rakitovec, divja vrtnica, svetlin. Kot vidite, mi je eden izmed ljubših ravno olje granatnega jabolka. Ima antioksidativni učinek in je izjemno lepotno olje. Skrbi za regeneracijo in celično obnovo kože, izbriše učinke staranja. Vsebuje olje makadamije, jojobino olje, sezamovo olje, olje granatnega jabolka. DIŠAVE: pomaranča, davana, vanilija. Priporočam! Všeč mi je tudi sivka, saj obožujem njen vonj in sprostitvene učinke. 

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.