Oksidativni stres in staranje

Facebook Twitter Pinterest

Če spremljate prispevke o staranju, lepoti, zdravju, ste zagotovo že slišali za oksidativni stres. Ker so v hladnejših mesecih med mojimi negovalnimi favoriti ravno produkti, ki delujejo proti temu, sem se malce bolj pogobila, kaj to sploh je.

Oksidativni stres

je neravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti v telesu. Prosti radikali so molekule, ki vsebujejo kisik z neenakomernim številom elektronov. Neenakomerno število jim omogoča, da zlahka reagirajo z drugimi molekulami. Prosti radikali lahko povzročijo velike verižne kemične reakcije v telesu, ker lahko tako enostavno reagirajo z drugimi molekulami. Te reakcije imenujemo oksidacija. Lahko so koristne ali škodljive.

Kaj so antioksidanti?

So molekule, ki lahko podarijo prostim radikalom elektron, brez da bi zato postale nestabilne. To povzroča, da se prosti radikal stabilizira in postane manj reaktiven.

Kako oksidativni stres vpliva na telo in kako obvladati in preprečiti to neravnovesje.

Oksidacija je normalen in potreben proces, ki se dogaja v vašem telesu. Oksidativni stres pa se pojavi, ko nastane neravnovesje med aktivnostjo prostih radikalov in aktivnostjo antioksidantov. Ob pravilnem delovanju lahko prosti radikali pomagajo v boju proti patogenom, ki vodijo do okužb.

Kadar pa je več prostih radikalov, kot jih antioksidanti lahko ohranijo v ravnovesju, lahko začnejo škodovati maščobnemu tkivu, DNK in beljakovinam v telesu, katere sestavljajo velik del našega telesa, tako, da lahko sčasoma poškodbe povzročijo veliko bolezni, kot so: diabetes, ateroskleroza ali otrdelost krvnih žil, vnetna stanja, visok krvni tlak, kar je znano tudi kot hipertenzija, srčna bolezen, nevrodegenerativne bolezni, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen, rak

Torej, pomembno je ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti. V kolikor je to porušeno, nastopi oksidativni stres.

Oksidativni stres prispeva vsekakor med prvimi tudi k staranju.

Kateri so dejavniki tveganja?

Vsi v svojem telesu proizvedemo nekaj prostih radikalov s procesi, kot so npr. vadba ali vnetna stanja. To je normalno in je del komplesnih telesnih fukcij, da ohranjajo telo zdravo. Lahko ste izpostavljeni tudi prostim radikalom v okolju.

Največji viri so:

  • ozon
  •  določeni pesticidi in čistila
  • cigaretni dim
  • sevanje
  •  onesnaženje
  •  prehrana, ki vsebuje veliko sladkorja, maščob in alkohola
  • Obvladovanje in preprečevanje oksidativnega stresa

Nemogoče se je popolnoma izogniti izpostavljenosti prostim radikalom in oksidativnemu stresu. Vendar pa lahko storite veliko, da zmanjšate učinek oksidativnega stresa na vaše telo. Glavna stvar, ki jo lahko naredite, je, da povečate raven antioksidantov in zmanjšate tvorbo prostih radikalov. Eden od načinov preprečevanja oksidativnega stresa je, da zagotovite, da v prehrani dobite dovolj antioksidantov. Zaužitje petih obrokov raznovrstnega sadja in zelenjave je najboljši način, da svojemu telesu zagotovite tisto, kar potrebuje za proizvodnjo antioksidantov.

Primeri dobrega sadja in zelenjave v tem boju vključujejo: jagode, češnje, agrume, slive, temno listnato zelenjavo, brokoli, korenje, paradižnik, olive. Antioksidanti so tudi v ribah, oreščkih,vitaminu E, vitaminu C, kurkumi, zelenem čaju, melatoninu, čebuli, česnu, cimeti.

Druge izbire zdravega načina življenja lahko tudi preprečijo ali zmanjšajo oksidativni stres. Tukaj jih je nekaj, ki so vam lahko v pomoč:

* REDNA, ZMERNA VADBENA RUTINA: To viša nivo naravnih antioksidantov in zmanjšuje škodo, ki jo povzroča oksidativni stres. Redno vadbo povezujejo z daljšo življenjsko dobo, manjšimi učinki staranja in manjšim tveganjem za nastanek raka in bolezni.
* Ne kadite. Izogibajte se tudi izpostavljenosti dimu.
* Bodite previdni s kemikalijami. To vključuje kemikalije za čiščenje, izogibanje nepotrebni izpostavljenosti sevanju in poznavanje drugih virov izpostavljenosti kemikalijam, kot so pesticidi, ki se uporabljajo v hrani ali na vrtu.
* Bodite okolju prijazni. Okolju prijazne pobude, kot je npr. avtocesta, pomagajo zmanjšati produkcijo prostih radikalov za nas in vašo skupnost.
* Uporabljajt zaščitni faktor! Ta preprečuje poškodbe kože, ki jih povzroča UV svetloba
* Zmanjšajte vnos alkohola
* Dovolj spite. Dovolj spanja je zelo pomembno za ohranjanje ravnovesja vseh telesnih sistemov; delovanje možganov, proizvodnja hormonov, ravnovesje antioksidantov in prostih radikalov ter številne druge stvari.
* Izogibajte se prenajedanju. Študije so pokazale, da prenajedanje in nenehno prehranjevanje ohranjata telo v stanju oksidativnega stresa pogosteje, kot če jeste v primerno razmaknjenih intervalih in jeste majhne ali zmerne porcije.

POVZETEK

Medtem ko so prosti radikali in antioksidanti del naravnega in zdravega delovanja našega telesa, pride do oksidativnega stresa, ko prosti radikali in antioksidanti niso v ravnovesju. Oksidativni stres lahko povzroči poškodbe mnogih naših tkiv, kar lahko sčasoma privede do številnih bolezni. Medtem ko se ne moremo popolnoma izogniti izpostavljenosti prostim radikalom, lahko izberemo zdrav slog, ki pomaga ohraniti ravnovesje telesa in preprečiti škodo ter bolezni, torej, zdrava prehrana, telesna vadba in čisto okolje so prvi in najpomembnejši.

Tudi pri negi obraza se moramo zaščititi pred prostimi radikali, ki povzročajo vnetne procese na koži in s tem prezgodnje staranje. Najboljša zaščita so kreme z zaščitnim faktorjem pred UV žarki in pa kreme bogate z antioksidanti.

NIOD SUPEROXIDE DISMUTASE SACCHARIDE MIST 240 ml

je dermalni tretma v obliki meglice iz linije NIOD. Tu ne gre za tonik temveč za osnovno dnevno zaščito pred oksidativnim stresom, izgubo vlage in draženjem, kar sčasoma privede k izgubi vidne kvalitete kože. Velika količina izdelka, kar 240 ml, omogoča velikodušno in pogosto uporabo na obrazu in telesu.

BIODROGA MD SKIN BOOSTER, Anti-ox, anti-glycation serum

je izjemno učinkovit, specialni izdelek, ki zmanjša poškodbe celic zaradi glikacije vezivnega tkiva. Njegovo delovanje temelji na sinergijskem učinku Glutation mimetičnega peptida in stabiliziranega vitamina C. Pomaga zmanjšati poškodbe celic zaradi glikacije (adhezija vezivnega tkiva in kolagenskih vlaken). Kožo ščiti pred prostimi radikali, pospeši nastajanje antioksidativnih encimov, pospeši sintezo kolagena (anti-aging učinek), visoko učinkovit zaradi formulacije, ki odlično penetrira v kožo.

BIO VEGANE  

cenovno zelo dostopna znamka, ki vključuje veganski koncept sestavin in je izredno bogata z antioksidanti, poimenujejo jo tudi SKIN FOOD (skincare + super  food). Trenutno so na voljo 4 linije, čisto sveže pa prihaja na police tudi linija z AHA kislinami in papajo ter linija s konopljo, ki so moji favoriti 👌🏻🏅

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.